sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Rajoitettu ruokavalio

Tiedän kyllä, että raskauden aikana tulisi välttää joitakin ruoka-aineita, mutta en ole itse pahemmin jaksanut niistä stressata. Näin joulun alla sitä tulee kuitenkin miettineeksi asiaa hieman tarkemmin. Rakastan kaikkea kalaa, etenkin graavisuolattua, savustettua, kylmäsavustettua, lämminsavustettua ja ihan kaikkea. Sen verran varovainen kuitenkin olen, etten tieten tahtoen mene ostamaan kaupasta tyhjiöpakattua kalaa listeria riskin vuoksi. Ostan siis jouluna kalani suhteellisen tuoreena suoraan kalatiskistä ja suolaan sen itse. Savukalat taidan myös ostaa tiskistä suoraan niin ne eivät ainakaan ole tyhjiöpakattuja.

Perehtyessäni asiaan tarkemmin, löysin terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta hyvän tietopaketin raskausaikana vältettävistä ruoka-aineista. Ajattelin nyt jakaa osan siitä teidän kanssanne.

Inkivääri
Osa inkiväärin kemiallisista ainesosista saattaa olla haitallisia sikiön kehitykselle. Inkivääriä sisältävissä valmisteissa on oltava merkintä ”Ei suositella raskaana oleville”.

Siis kääk!!!!!! Täällä on vedetty joulupipareita ja vielä enemmän piparitaikinaa nassuun ihan hyvällä ruokahalulla ja nyt sitten luin, ettei inkivääriä saisi syödä. Tokihan se piparitaikina sisältää jauhettua inkivääriä....

Kahvi ja kofeiinipitoiset juomat kuten kola- ja energiajuomat
Kofeiinin saanti tulee rajoittaa 300 mg:aan/päivä, mikä vastaa kolmea 1,5 dl:n kupillista kahvia. Kolajuomia voi käyttää rajoitetusti. Energiajuomia ei suositella.
Raskaana oleville kofeiini voi aiheuttaa jo pieninä määrinä sydämentykytystä, vapinaa ja närästystä. Suuret annokset (yli 300 mg/päivä) voivat lisätä keskenmenon ja lapsen pienen syntymäpainon riskiä.

Ei aiheuta toimenpiteitä, kun en juo kahvia enkä mitään energiajuomiakaan. Enkä colaa... 

Lakritsi ja salmiakki
Säännöllistä käyttöä ei suositella. Kerta-annoksen tulee olla kohtuullinen, korkeintaan 50 g/päivä. Lakritsikasvin korkea glykyrritsiinipitoisuus voi aiheuttaa turvotusta ja nostaa verenpainetta.

RRRRRakastan salmiakkia, mutta eiköhän käyttöni pysy ihan kohtuudessa. En syö sitä lähellekään joka viikkokaan, mutta sitten kun syön, niin saattaa sitä toki mennä enemmän kuin 50g. 

Listeria
Listeriavaaran takia vältettäviä ovat tyhjiö- ja suojakaasupakatut, graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet, pateet ja mäti;
pastöroimaton maito (esim. tilamaito) ja siitä valmistetut juustot; pehmeät juustot (home-, kitti- ja tuorejuustot, kuten brie, gorgonzola ja chévre). Kuplivan kuumiksi kuumennettuina juustot ovat turvallisia. Kovissa juustoissa, kuten edamissa, emmentalissa ja oltermannissa listeriabakteeri ei pysty lisääntymään.

Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastettaessa eikä suolattaessa.
Listeriabakteerin aiheuttama listerioosi voi johtaa keskenmenoon ja ennenaikaiseen synnytykseen ja aiheuttaa lapselle vaikeita yleisinfektioita.

Tässäpä se onkin tarkemmin selitetty, miksi noita tyhjiöpakattuja kalatuotteita tulisi välttää. Juustoja olen kyllä vetänyt (juuri parhaillaankin) ihan hyvällä omallatunnolla. Edellisen raskauden aikana söin Kreikassa myös fetajuustoa ihan huoletta. Ainakin kotimaiset juustotuotteet on kaikki tehty pastöroidusta maidosta, myös mm. aurajuusto ja brie yms. 

Raaka liha
Tartarpihvejä, raakaa jauhelihataikinaa, riimilihaa, parmankinkkua ja muuta raakaa lihaa ei suositella edes pieniä määriä, mutta niitä voi käyttää kuumennettuna. Raaka liha voi aiheuttaa toksoplasmainfektion, joka saattaa johtaa keskenmenoon tai aiheuttaa sikiölle vakavan infektion. Raakalihassa on myös EHEC-riski.

Niin ja vaikka kuinka se ihanan mehukas mediumiksi jätetty naudan pihvi houkuttaisi, niin ei. Se kannattaa pyytää kypsänä, kiitos.


Siinäpä oli joitakin tuolta THL:n sivuilta bongaamiani juttuja. Itse olen noudattanut -kaikkea kohtuudella- linjaa ja aion noudattaa vastakin. En minä viime raskaudessakaan mitenkään kummemin vahtinut syömisiäni, söin sitä, mikä maistui ja kaiken söin hyvällä omallatunnolla.
Alkoholia vältän täysin ja kokonaan. Alkoholittomia siidereitä ja oluita ja myös viinejäkin on saatavilla ihan hyvä valikoima ja niillä pärjää kyllä, jos jotain on pakko saada. Jätän myös nuo tyhjiöpakatut kalat suosiolla kauppaan enkä syö raakaa lihaa. En myöskään juo mitään light mehuja ja limuja niiden sisältämien keinotekoisten makeutusaineiden vuoksi. Niitä en kyllä juo normaalistikaan juuri noiden kaikkien myrkkyjen vuoksi. Meillä mennään tavallisilla sokerimehuilla ja limuilla silloin harvoin, kun sellaisia juodaan. Tai no, mehua kyllä menee litrakaupalla viikossa, mutta limuja ei juuri koskaan.
Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastettaessa eikä suolattaessa.
Listeriabakteerin aiheuttama listerioosi voi johtaa keskenmenoon ja ennenaikaiseen synnytykseen ja aiheuttaa lapselle vaikeita yleisinfektioita.

Lopuksi vielä pieni korjaus. Olin laskenut viikot väärin tuossa 5+3 postauksessa ja nyt onkin menossa 6+2. Eli olin omissa laskuissani päivän jäljessä :)


1 kommentti:

  1. Onhan noita jos mitä ruoka-aineita mitä ei saisi syödä, tarkkana täytyy olla :) Minulla eniten hankaluuksia tuottaa graavilohi, juuri kun joulu on tulossa.. :(

    Minun blogissani olisi sinulle haaste!

    -Iina

    http://laskettuaika.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina :)